3 Απριλίου 2013

Κοινωνική πολιτική για … oλίγους


Πηγή: γνώμη Σαλαμίνας, του Γιάννη Γαβρίλη

Στην μείωση των δημοτικών τιμολογίων του νερού ύδρευσης, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο της Σαλαμίνας, υιοθετώντας ομόφωνα την εισήγηση του Δημάρχου για εκπτώσεις στις τιμές ανά κυβικό, με μια απόφαση που ισχύει από τις 13/03.

Όπως είπε ο Δήμαρχος Σαλαμίνας κ. Γιάννης Τσαβαρής, στην συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Αιαντείου, της Τρίτης 26/03, μια συνεδρίαση που διαλύθηκε εξ αιτίας της επιμονής του κ. Τσαβαρή να προηγηθεί η ενημέρωση για τα τιμολόγια του νερού των άλλων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης (βλέπε εδώ):

"... Είμαστε μια δημοτική Αρχή που σ΄ αυτές τις δυσκολίες που υπάρχουν, αφουγκραζόμαστε τα προβλήματα του κόσμου και κόβουμε το τιμολόγιο. ... Αυτό το κάναμε στην πιό δύσκολη εποχή, όταν ο κόσμος δεν έχει να φάει και λέει το νερό νεράκι. Ήρθε αυτή η δημοτική αρχή και μείωσε το τιμολόγιο ..."
Οι αριθμοί όμως, που περιλαμβάνονται στην εισήγηση του θέματος που υπογράφει ο ίδιος ο κ. Τσαβαρής αλλά και στην απόφαση 75/2013 του Δημοτικού Συμβουλίου, δείχνουν άλλα πράγματα. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί.
- Η μείωση των τιμολογίων αφορά μόλις το ... 9% των παροχών ύδρευσης και μάλιστα τις μεγάλες καταναλώσεις, από τα 61 κυβικά ανά τρίμηνο και πάνω.
- Τα τιμολόγια για το υπόλοιπο ... 91% των παροχών, που στην συντριπτική του πλειοψηφία είναι καταναλώσεις από 16 έως 60 κυβικά ανά τρίμηνο, παραμένουν αμετάβλητα.
- Αυτό το 9% των παροχών ύδρευσης, καταναλώνει το 33% του νερού της Δημοτικής υδροδοσίας, σε ετήσια βάση, ενώ το υπόλοιπο ... 91% καταναλώνει το 67% του νερού.
Είναι ευκόλως εννοούμενο, ποιοί καταναλωτές ευνοούνται από την μείωση των τιμολογίων και εξίσου ευκόλως εννοούμενο είναι για ποιούς καταναλωτές δεν αλλάζει τίποτα, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του κ. Τσαβαρή που αναφέρονται πιο πάνω. Τα στοιχεία αφορούν τις καταναλώσεις του 2012, ενώ τα στοιχεία για το 2011 είναι παρεμφερή. (Ολόκληρη η απόφαση με τα πλήρη στοιχεία, σε μορφή pdf, εδώ).
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η διατυμπανιζόμενη μείωση των δημοτικών τιμολογίων ύδρευσης καθόλου δεν αφορά την πλειονότητα των παροχών (κοινώς τον κοσμάκη) αλλά μόνο τους μεγάλους καταναλωτές και το ερώτημα που προκύπτει ευθέως είναι τι είδους κοινωνική πολιτική είναι αυτή, όπως διαφημίστηκε από τον ίδιο τον κ. Τσαβαρή, όταν αφορά μόνο τους μεγάλους καταναλωτές, δηλαδή αυτούς που μόνο το νερό - νεράκι δεν λένε ...
Και μια απορία που δεν έχει σχέση με το τιμολόγιο του νερού: Από τα ίδια στοιχεία που περιλαμβάνονται στην απόφαση, προκύπτει ότι οι παροχές νερού από το 2011, στο 2012, αυξήθηκαν κατά 7%, ήτοι κατά 4.162 συνδέσεις. Πώς συνδέθηκαν τόσες νέες παροχές σε μια χρονική περίοδο που η οικοδομική δραστηριότητα έχει περίπου σταματήσει στην Σαλαμίνα και όχι μόνο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: