Μετά από 2 άκαρπες προσπάθειές μου να συζητηθεί στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα του Λατομείου ( και τούτο εξαιτίας της αδικαιολόγητης άρνησης και του προέδρου κ.Κόγια και του δημάρχου κ.Τσαβαρή ), τελικά το θέμα συζητήθηκε υποχρεωτικά πλέον στο Δημ. Συμβούλιο της 26/6/2012.
Η Επιθεώρηση Μεταλλείων του ΥΠΕΚΑ, μετά από έκθεση αυτοψίας των μηχανικών της, επέβαλε την Προσωρινή απαγόρευση εξορυκτικών εργασιών στο λατομείο για σοβαρές παραβάσεις τόσο της Τεχνικής μελέτης όσο και των περιβαλλοντικών όρων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε).
Σύμφωνα με την Απόφαση, η εκμετάλλευση του λατομείου θα επιτραπεί μόνο εφόσον υποβληθούν και εγκριθούν νέα Τεχνική μελέτη και νέα Μ.Π.Ε.
Η υποβληθείσα νέα Τεχνική μελέτη εγκρίθηκε, αλλά η νέα Μ.Π.Ε. απορρίφθηκε.
Η διοικητική προσφυγή της εταιρίας για άρση της απαγόρευσης απορρίφτηκε από τον Υπουργό, η δε αίτηση αναστολής στα Διοικητικά δικαστήρια δεν ευοδώθηκε.
Συνεπώς από 29/5/2012 καμία εργασία εξόρυξης υλικού δεν μπορεί να γίνει στο λατομείο.
Με σοβαρή και επιστημονική εκτίμηση όλων των δεδομένων, το συνολικό απολήψιμο υλικό στο χώρο της έγκρισης επέμβασης υπολογίζεται περίπου στους 1.200.000 τόνους.
Αυτό μπορεί να εξορυχτεί μόνον, εάν και εφόσον εκ νέου υποβληθεί και εγκριθεί νέα Μ.Π.Ε. με τις προϋποθέσεις και τους όρους που έχει επιβάλλει ο Γ.Γραμματέας της Α.Δ.Αττικής.
Τούτο σημαίνει ότι με το σημερινό βαθμό εξόρυξης και μεταφοράς του υλικού έξω από το νησί, το απολήψιμο υλικό θα εξαντληθεί σε 16 μήνες το πολύ από την ημέρα που θα επιτραπεί - εάν επιτραπεί - η συνέχιση της λειτουργίας του και μετά τέλος. Δεν θα υπάρχει χαλίκι ούτε για δείγμα.
Ενώ, εάν η κατανάλωση του απολήψιμου αυτού υλικού περιορισθεί μόνο για τις ανάγκες του νησιού, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 12 χρόνια, κι αν καταφέρουμε να σταματήσει τώρα και η εξαγωγή από το νησί του ήδη εξορυγμένου αποθέματος, τότε πάμε στα 14 χρόνια.
Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, επιμηκύνεται χρονικά μαζί με τη λειτουργία της εταιρίας και η απασχόληση των εκεί εργαζομένων.
Με βάση λοιπόν τις παραπάνω σκέψεις, ζήτησα από το Σώμα με ομόφωνη απόφαση Δημ. Συμβουλίου να παρέμβουμε στον Γ. Γραμματέα κάνοντας έκκληση εξ ονόματος όλων των Σαλαμινίων να τροποποιήσει τους όρους αδειοδότησης σχετικά με τον προορισμό του υλικού και να τον περιορίσει μόνο για τις ανάγκες του νησιού, τόσο για το απολήψιμο όσο και για το σημερινό εξορυγμένο απόθεμα που ασταμάτητα μεταφέρεται εκτός νησιού.
Κι εκεί που περίμενα ότι θα υπήρχε ομοφωνία και συναίνεση, όπως είχε συμβεί στο προηγούμενο θέμα συζήτησης για την απομάκρυνση του ΟΛΠ,
η αντίδραση της Δημ. Αρχής ήταν τέτοια που με έκανε πράγματι να αναρωτηθώ αν απέναντι μου είχα τον Δήμαρχο με τους Συμβούλους του ή μήπως τον ίδιο τον Επιχειρηματία με την ομάδα του.
Με ανοιχτά μάτια και κλειστά αυτιά έβλεπες τους πρώτους. Αν έκλεινες τα μάτια και άνοιγες τα αυτιά θα νόμιζες ότι ήσαν οι δεύτεροι.
Η επιμονή της Δημ. Αρχής στην άποψη ότι η Εταιρία δεν είναι βιώσιμη εάν δεν βγάλει έξω από το νησί το υλικό, τα λέει όλα. Με τέτοιους θερμούς υποστηρικτές της σημερινής λειτουργίας της Λατομικής Επιχείρησης , νομίζω ότι η παρουσία της εκπροσώπου της Εταιρίας ήταν περιττή. Τι μπορούσε να πει περισσότερο; Απλά, επανέλαβε τον ίδιο ισχυρισμό.
Πραγματικά η εικόνα ήταν πολύ θλιβερή για την Δημ. Αρχή, και τούτο διότι το νταμάρι το είχε κάνει σημαία του προεκλογικού της αγώνα.
Ποιος δεν θυμάται τις φωτογραφίες του κ.Τσαβαρή και των σημερινών του Συμβούλων που στόλιζαν τις εφημερίδες και τα blogs από τον αποκλεισμό του πορθμείου της Φανερωμένης για να μην βγαίνουν έξω οι νταλίκες;
Ποιος δεν θυμάται τα ψεύτικα τα λόγια τα κούφια τα μεγάλα, ούτε ένα χαλίκι έξω από το νησί; Ποιος δεν θυμάται όταν έλεγε ότι οι νταλίκες έχουν καταστρέψει τους δρόμους και τις προβλήτες των πορθμείων; Ποιος δεν έχει διαβάσει το προεκλογικό του φυλλάδιο που υποσχόταν στους Δημότες
« Λειτουργία του λατομείου στη Γούβα Μπατσί για να καλύπτει μόνο τις τοπικές ανάγκες του νησιού και δεν θα επιτρέψουμε την μεταφορά λατομικών υλικών εκτός Σαλαμίνας, παράλληλα επιβάλλουμε την άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντος» ;
Τι άλλαξε κε Τσαβαρή, κε Κόγια και λοιποί κύριοι και κυρίες και μόλις πήρατε την εξουσία μεταλλαχθήκατε από πολέμιους σε υποστηρικτές του λατομείου;
Μπορεί εσείς γρήγορα να πάθατε επιλεκτική αμνησία και να ξεχάσατε ότι υπάρχει ένα ενεργό λατομείο στο νησί μας που μέρα τη μέρα λαβώνεται και κατατρώγεται η σάρκα του επ΄ ωφελεία βέβαια του επιχειρηματία και εις βάρος των συμφερόντων των κατοίκων, όμως οι εκατοντάδες νταλίκες που διακινούνται καθημερινά μέσα-έξω δεν αφήνουν τον κόσμο να ξεχάσει και θα σας το υπενθυμίσει στις επόμενες εκλογές.
Ακόμη και τώρα, που το υλικό τελειώνει, δεν έχετε το σθένος να τηρήσετε ούτε μία από τις υποσχέσεις σας, αναγκάζοντας τον Σαλαμίνιο να φέρνει σε λίγο το αμμοχάλικο από την Κόρινθο.
Είναι πιστεύω υποχρέωση σας αφού αλλάξατε άποψη και θέση, να αλλάξετε και το σλόγκαν από: Ούτε χαλίκι έξω από το νησί στο σωστό: Ούτε χαλίκι μέσα στο νησί. Νομίζω θα ακουστεί πιο τίμιο.
Αλήθεια, τα ανταποδοτικά τέλη πού είναι, γιατί δεν εισπράττονται από το Δήμο; Ποιός ωφελείται απ’ αυτό; Απάντηση δεν πήρα κε Τσαβαρή στο Δημ. Συμβούλιο. Ο κόσμος όμως δικαιούται και απαιτεί να μάθει, τη στιγμή που διαγράφετε από το κατάλογο οφειλών προς τους ανύποπτους προμηθευτές του δήμου δεκάδες χιλιάδες ευρώ λόγω παρέλευσης 5ετίας, οδηγώντας τους στην απελπισία.
Εύστοχη και η ερώτηση-παρατήρηση ενός συναδέλφου λέγοντας:
Τελικά έχω μπερδευτεί, ποιανού είναι πιο πολύ φίλος ο κ.Αγγέλου, του κ.Σοφρά ή δικός σας κύριε Δήμαρχε;
Ρούλα Νάννου Σαλαμίνα 29/6/2012
Υποψ. Δήμαρχος
Επικεφαλής Δημ. Παράταξης «Κοντά στο Δημότη».
1 σχόλιο:
Κυρ Θωμά πάρε το Γιαννάκη και πηγαίνετε σε άλλο νησάκι να παίξετε τον δήμαρχο και τον επιχειρηματία. Εδώ το νησί έχει ιστορία και δεν δέχεται να παίζεται μαζί του. Αρκετά σας ανεκτήκαμε. Όχι άλλη υποβάθμιση του νησιού μας. Δώστε μας λίγο καθαρό οξυγόνο.
Δημοσίευση σχολίου