28 Απριλίου 2014

Σπύρος Σοφράς. Η αρχαία δόξα δεν μπορεί να κρύψει τα σκοτεινά συμφέροντα

ΚΥΝΟΣΟΥΡΑ:
Η αρχαία δόξα δεν μπορεί να κρύψει τα σκοτεινά συμφέροντα
Ιούλιος 2012: Ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Σαλαμίνας (161/12) για απομάκρυνση του ΟΛΠ από τους ιστορικούς χώρους της Αρχαίας Σαλαμίνας. Επίδοση του ψηφίσματος στον ΟΛΠ, από τον σημερινό Δήμαρχο Σαλαμίνας, μαζί με μέλη της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ιούλιος 2012: Ο σημερινός Δήμαρχος Σαλαμίνας και οι συνεργάτες του, ανακοινώνουν θριαμβευτικά, ότι ο ΟΛΠ πρόκειται να αποδώσει στον Δήμο Σαλαμίνας την περιοχή της Κυνοσούρας. Επί λέξει δήλωσε: "Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω, ότι όπως δήλωσε εν όψει ακροατηρίου ο Γιώργος Ανωμερίτης, το Αναπτυξιακό Σχέδιο του ΟΛΠ, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το Διοικητικό του Συμβούλιο αυτό τον Δεκέμβριο, προβλέπει την παραχώρηση της χρήσης της Κυνοσούρας στο Δήμο Σαλαμίνας".
Αξίζει να θυμηθούμε, ότι εκείνη την εποχή ο ΟΛΠ δια του Προέδρου του, ανακοίνωσε την πρόθεσή του για παραχώρηση της Κυνοσούρας στον Δήμο, προκειμένου να δημιουργηθεί Αρχαιολογικό Πάρκο, στο πλαίσιο ενός «οργανισμού» –στα πρότυπα του «Αθήνα 2004» (για τους Ολυμπιακούς Αγώνες)– για τον εορτασμό των 2.500 ετών από την ιστορική Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας για το 2020(!). Φυσικά, η παραχώρηση δεν έγινε ποτέ…
 
Ιούλιος 2012: Ο σημερινός Δήμαρχος, φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο τη διαβόητη πλέον πρόταση του ΟΛΠ, για «αποκατάσταση» του Λατομείου της Τούρλας, εγκωμιάζοντάς την και παρουσιάζοντάς την σαν επιτυχία της δημοτικής του αρχής (υπέγραψε μάλιστα και Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ Δήμου και των Εργολάβων του ΟΛΠ, χωρίς να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο!).
Σ’ αυτή την… «αποκατάσταση», προβλεπόταν εξόρυξη 500.000 κυβικών  επιπλέον (!), σε λατομικό χώρο 250 στρεμμάτων, στον οποίο περιλαμβάνονταν αναδασωτέα έκταση 60 στρ., και μια άλλη έκταση 50 στρ., η οποία παρανόμως είχε καταληφθεί από το Λατομείο. Και η αποκατάσταση θα γινόταν με ύψος βαθμίδων στα 10 μέτρα – πράγμα που έκανε έξαλλους όλους τους περιβαλλοντολόγους που διάβασαν αυτή τη… «μελέτη».
 
 
Ευτυχώς, οι σχεδιασμοί αυτοί του ΟΛΠ και του σημερινού Δημάρχου σταμάτησαν, καθώς ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με απόφασή του, κήρυξε τον λατομικό χώρο αναδασωτέα περιοχή (α.π.3405 π.ε.14.01.2013).
 
Μάρτιος 2013: Ο προς ιδιωτικοποίηση Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), πετυχαίνει με το ΦΕΚ ΑΑΠ 68/08.03.2013, να διατηρήσει ουσιαστικά τον χαρακτηρισμό ολόκληρου του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Σαλαμίνας (συμπεριλαμβανομένου και του μυχού του όρμου Αμπελακίων, που έχει κηρυχθεί «προστατευόμενος υγρότοπος»), ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, δικαιοχρησίας του. Σ’ αυτή τη ζώνη, έχει περιληφθεί ολόκληρη η Κυνοσούρα (με τις κατοικίες της, τον Τύμβο των Σαλαμινομάχων και τα άλλα ιστορικού ενδιαφέροντος σημεία), η περιοχή της Λιμνιώνας, και ένα κομμάτι των Σεληνίων. Ακόμα, έχει περιληφθεί ολόκληρος ο όρμος των Αμπελακίων και η Πούντα.
Αύγουστος 2013: H Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ΑΕ γνωστοποιεί, ότι προτίθεται να προκηρύξει δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την σύναψη Σύμβασης Παραχώρησης υπηρεσιών ευκολιών παραλαβής και διαχείρισης υγρών αποβλήτων πλοίων και υγρών καταλοίπων φορτίου των πλοίων, που καταπλέουν στη Λιμενική Ζώνη του ΟΛΠ, μέσω της δημιουργίας σταθερής (χερσαίας) λιμενικής εγκατάστασης, βάσει της ισχύουσας Κοινοτικής και Εθνικής Νομοθεσίας. Η περιοχή αυτή περιλαμβάνει ρητά και την Κυνοσούρα.
Τα παραπάνω είναι ένα μικρό ιστορικό των όσων έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Φυσικά το θέμα έχει την προϊστορία του, που χρονολογείται από πολύ παλιά, και αφορά την παγκόσμια πρωτοτυπία της κήρυξης ενός αρχαιολογικού χώρου, ταυτόχρονα ως βιομηχανική περιοχή.
Η περιοχή της Αρχαίας Σαλαμίνας, μια από τις ιστορικότερες περιοχές στην Ελλάδα, προστατευμένη αρχαιολογικά από πολλούς νόμους και διατάξεις (για παράδειγμα την ΥΑ ΥΠΠΕ/Α1/Φ02/16973/665/26-3-1982 - ΦΕΚ 305/Β/26-5-1982 και την ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/ Φ02/54404/3270/ /17-10-2001 - ΦΕΚ 1459/Β/26-10-2001) που προσπαθούν να περιορίσουν τις βιομηχανικές επεμβάσεις στην περιοχή, βρίσκεται στο επίκεντρο σκοτεινών σχεδιασμών των συμφερόντων, που εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία για να προωθήσουν αυτούς τους σχεδιασμούς σε βάρος της ιστορικής μνήμης, αλλά και της υγείας των κατοίκων της περιοχής.
Ο σημερινός Δήμαρχος Σαλαμίνας, όχι μόνο δεν προάσπισε την ιστορική μνήμη της Σαλαμίνας, αλλά τη χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για την προσωπική του προβολή. Αντί να ασχοληθεί με την απαλλαγή της περιοχής από τη βιομηχανική χρήση και την κήρυξή της αποκλειστικά σε αρχαιολογική περιοχή, διοργάνωσε παρελάσεις, ανέγερση μνημείου υπό τη σκιά των ναυπηγείων, αδελφοποιήσεις πόλεων και άλλα, δράττοντας τις ευκαιρίες να προβάλλει τον εαυτό του  αδιάλειπτα και συστηματικά.
 Ο σημερινός Δήμαρχος Σαλαμίνας, όχι μόνο δεν προάσπισε την υγεία των κατοίκων όλης της ευρύτερης περιοχής (διεκδικώντας την πλήρη απομάκρυνση του υπό ιδιωτικοποίηση ΟΛΠ και των επιβαρυντικών για το περιβάλλον δραστηριοτήτων του), αλλά συνέπλευσε μαζί του, προωθώντας τα σχέδιά του οργανισμού για την Κυνοσούρα!
Γνώριζε, ο σημερινός Δήμαρχός, για το ΦΕΚ ΑΑΠ65/08.03.2013. Και, δεν θα ήταν πιστευτός τυχόν ισχυρισμός, ότι για παραπάνω από ένα χρόνο δεν είχε ενημερωθεί για το σοβαρότερο θέμα που έχει προκύψει ως τώρα στη δημαρχιακή του «καριέρα». Όλα τα ΦΕΚ αναρτώνται στη “ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ” και είναι προσιτά στον καθένα, πόσο μάλλον στις υπηρεσίες ενός Δήμου, που οφείλουν να ενημερώνονται για ό,τι αφορά την περιφέρειά τους. Άρα, σκοπίμως το έκρυψε από τους Σαλαμίνιους.
Και φυσικά, προκύπτουν κάποια ερωτήματα:
Αντέδρασε, και πώς, ο Δήμος Σαλαμίνας στην ανωτέρω κατάσταση αλλεπάλληλων ψευδών και στυγνής εκμετάλλευσης εκ μέρους του ΟΛΠ;
 Αντέδρασε, και πώς, ο Δήμος Σαλαμίνας στην πρόθεση του ΟΛΠ για διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό για διαχείριση υγρών αποβλήτων πλοίων και υγρών καταλοίπων φορτίων πλοίων; Αναμένει την προκήρυξη του διαγωνισμού προκειμένου να αντιδράσει ή εξέφρασε την άποψή του; Και ποια είναι αυτή;
Πώς αντιδρά ο Δήμος Σαλαμίνας στη μη παραχώρηση της χρήσης της Κυνοσούρας σε αυτόν, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια;
Τι έχει συμφωνηθεί ακριβώς με τον ΟΛΠ χωρίς να έχουν ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο και ο λαός της Σαλαμίνας;
Ποια είναι η πραγματική θέση του κ. Δημάρχου (και των συνεργατών-συμβούλων) για την Αρχαία Σαλαμίνα; Σκοπεύει στην οριστική θεσμική λύση του προβλήματος ή τη βλέπει σαν μια εξαιρετική ευκαιρία προσωπικής του προβολής και μόνο;
Ο σημερινός Δήμαρχος της Σαλαμίνας, είναι ένοχος για τη διατήρηση του απαράδεκτου καθεστώτος της περιοχής και έκθετος απέναντι στους δημότες. Τελικά, κύριε Δήμαρχε:
Ποιους δουλεύετε; και… Για ποιους δουλεύετε;
 
Ο σημερινός Δήμαρχος της Σαλαμίνας, δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για τη λύση κανενός προβλήματος, όπως έχει αποδείξει ο σφιχτός εναγκαλισμός του με ναυπηγικά συμφέροντα αλλά και τον ίδιο τον ΟΛΠ.
Όμως:
Η «Νέα Πορεία της Σαλαμίνας», δραστηριοποιείται αθόρυβα, χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες, και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κατάστασης. Γιατί στην υπόθεση αυτή, όπως και σε ό,τι άλλο ταλανίζει το νησί μας, οι δημότες του τόπου θα θέσουν ένα τέλος στις σκοτεινές πρακτικές τόσων ετών:
Είναι καιρός για μια Νέα Πορεία…
Από το Γραφείο Τύπου
του υποψήφιου δημάρχου Σπύρου Σοφρά,
με τον Δημ. Συνδυασμό «Νέα Πορεία Σαλαμίνας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: