5 Απριλίου 2012

Εκδήλωση ΔΗΜ.ΑΡ. στο πολιτιστικό κέντρο Δήμου Κερατσινίου «Μελίνα Μερκούρη»

Εκδήλωση ΔΗΜ.ΑΡ. στο πολιτιστικό κέντρο Δήμου Κερατσινίου «Μελίνα Μερκούρη»:
ΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ: Υποταγή, Ανατροπή ή Μεταρρυθμίσεις;»
Τετάρτη, 4 Απριλίου 2012

Η Ανανεωτική Μεταρρυθμιστική Αριστερά, έδωσε ένα δυναμικό παρών στην κατάμεστη αίθουσα του πνευματικού κέντρου Μελίνα Μερκούρη, όπου ο συγγραφέας (μεταξύ άλλων και του πρόσφατου συναρπαστικού βιβλίου «Ο κόσμος στα μέτρα του») Χρήστος Χωμενίδης, «ανέκρινε» τους δύο ομιλητές Γεράσιμο Γεωργάτο και Μαρία Καραφέρη εκ βαθέων.


Ο Γεράσιμος Γεωργάτος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, υπεύθυνος ευρωπαϊκής & εξωτερικής πολιτικής και υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Πειραιά, ξεκινώντας τη συζήτηση, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Ξεχωρίζω από τη σημερινή ειδησεογραφία: Αυτοκτονία 77χρονου  συνταξιούχου στο Σύνταγμα. Γαλλική ΜΚΟ προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στο Πέραμα, όπου η ανεργία αγγίζει το 80%. 2 εκατομμύρια ευρώ διασπάθισε σκανδαλωδώς το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. 92 ρουσφετολογικές τροπολογίες κατατέθηκαν από βουλευτές πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές.
Ισχυρίζομαι ότι τα δύο πρώτα δεν θα είχαν συμβεί, εάν δεν υπήρχαν τα δύο δεύτερα. Αν δεν υπήρχε δηλαδή το σύμπλεγμα πελατειακών σχέσεων πολιτικής εξουσίας – συνδικαλιστικών προνομιακών συμφερόντων - κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας. Αυτό ευθύνεται για την τεράστια και ολέθρια κατασπατάληση πόρων οι οποίοι αποστερούνται από τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες.  Και αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να αλλάξει.»

Υπήρξε βέβαια το εύλογο ερώτημα, τέθηκε άλλωστε πολλάκις και από το κοινό: Εσείς ως ΔΗΜΑΡ, τι προτείνετε και σε τι στοχεύετε; Συνεχίζοντας, λοιπόν, ο Γεράσιμος, επισήμανε τα εξής:
«Χρειάζεται άμεση ανανέωση και αναδιάταξη του ίδιου του πολιτικού συστήματος. Και αυτός είναι ο στόχος της ΔΗΜΑΡ σε αυτές τις εκλογές: να αναδειχθεί σε ισχυρή και καθοριστική δύναμη, για να συμβάλλει στην αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος και να προωθήσει αποτελεσματικά μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο. Μεταρρυθμίσεις δηλαδή που θα ωφελούν τους πολλούς, αντί για τις ισχυρές συντεχνίες, που θα ωφελούν κυρίως τους πιο αδύναμους και τα πιεζόμενα μεσαία στρώματα. Πρέπει να απαλλαγούμε το ταχύτερο από την πελατειακή και συντεχνιακή κατασπατάληση πόρων, για να μπορέσει η χώρα να ανακάμψει, για να μην έχουμε αυτοκτονίες, να μη χρειαζόμαστε ανθρωπιστική και επισιτιστική βοήθεια, για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε τη χαμένη αξιοπρέπειά μας. Πρέπει να φύγουμε από την αντίληψη ότι μόνο το κράτος έχει λεφτά και οι κοινωνικές ομάδες και τα άτομα ανταγωνίζονται ποιος θα αποσπάσει τα περισσότερα. Ακούμε για το ΕΣΠΑ. Όμως, χωρίς αναδιάταξη και ανανέωση του πολιτικού συστήματος οι πόροι του θα κατασπαταληθούν, όπως συνέβη με τα ΜΟΠ, με το Β΄και Γ΄ΚΠΣ, με τα πακέτα Σαντέρ και Ντελόρ». Και καταλήγει:
«Αποκρούουμε τις αδιέξοδες επαναστατικές αλλά και ακροδεξιές αντιμνημονιακές κορώνες που οδηγούν εκτός ευρώ, στην κατάρρευση και στο χάος. Αρνούμαστε την υποταγή και τον συντηρητικό συμβιβασμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αρνούμαστε τους εκβιασμούς και τα ψεύτικα διλήμματα περί ακυβερνησίας και αυτοδυναμίας με τα οποία επιδιώκουν να αναπαράγουν το φθαρμένο παλιό πολιτικό σκηνικό.  Γι’ αυτό επιλέγουμε και επιμένουμε σε ένα πρόγραμμα προοδευτικών κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που θα είναι και το κριτήριό μας για τις όποιες μετεκλογικές συμπολιτευτικές ή αντιπολιτευτικές συμπράξεις. Ο καλύτερος, άλλωστε, τρόπος για να μην κυβερνήσει ή να μην συγκυβερνήσει η Δεξιά είναι η υπερψήφιση και η ισχυροποίηση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ».

«Στο πρώτο μάθημα του Ποινικού Δικαίου στην Νομική Σχολή μάθαμε ότι τα εγκλήματα τελούνται είτε με πράξεις είτε με παραλήψεις. Και η αριστερά μετείχε όλα αυτά τα χρόνια στο παιχνίδι με την σιωπή της, την ανοχή της και την εσωστρέφεια της. Δια παραλείψεως», παραδέχτηκε με ειλικρίνεια μεταξύ άλλων η δικηγόρος, υποψήφια βουλευτής Β Πειραιά Μαρία Καραφέρη, καταλήγοντας: «Η πρωτοτυπία της δικής μας πρότασης ως ΔΗΜΑΡ, εδράζεται ακριβώς στο ρεαλισμό της. Η πρόταση μας, δεν αφορά αυτούς που ψηφίζουν κάποιο κόμμα για να εκφράσουν την αγανάκτηση τους, επιθυμώντας στην πραγματικότητα να κυβερνήσει κάποιο άλλο. Γιατί αυτή η αριστερά φιλοδοξεί να είναι και κυβερνώσα».

Ήταν μια εκδήλωση που ξέφευγε από τα στερεότυπα, όπου κοινό και ομιλητές άλλαζαν ρόλους, ρωτώντας, απαντώντας, θέτοντας γνώμες και προβληματισμούς.
Μία εκδήλωση που δεν περιείχε την «αυταρέσκεια του επαΐοντος», που δεν βολευόταν σε απαντήσεις-κλισέ, που δεν χρησιμοποιούσε υπεκφυγές, γενικεύσεις, που δεν πέταγε την μπάλα στην εξέδρα, που δεν εμφάνιζε μια Αριστερά που φέρνει «τον κόσμο στα μέτρα της», όπως τον ήρωα του βιβλίου του Χρήστου Χωμενίδη.
Μία εκδήλωση που δεν κατέφυγε σε βεβαιότητες, αλλά είχε την ειλικρίνεια να μιλήσει για τα ανοιχτά στοιχήματα: «Το αν τελικά είμαστε το «άλλο κόμμα» της αριστεράς μένει να αποδειχθεί, μετά τις εκλογές», κατέληξε με ειλικρίνεια η Μαρία Καραφέρη.
Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στην οργάνωση της ΔΗΜΑΡ. Κερατσινίου-Δραπετσώνας που είχε τη θαυμάσια πρωτοβουλία της εκδήλωσης αυτής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: