2 Απριλίου 2019

"Καταγγέλουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης της νομοθεσίας για τη χρήση της Κυνόσουρας"


Ενόψει της σημερινής Συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και επειδή πολλά ακούγονται και λέγονται για ναυπηγικές μονάδες τις οποίες σκοπεύει να εγκαταστήσει ο ΟΛΠ στην Κυνόσουρα, θέλουμε να πληροφορήσουμε τους δημότες μας τα εξής:
1. Σε κανένα Master Plan του ΟΛΠ δεν περιλαμβάνεται η εγκατάσταση ναυπηγικής μονάδας στην Κυνόσουρα. Όσα διασπείρονται είναι προϊόντα άγνοιας ή ενδεχόμενου δόλου.
2. Με πρωτοβουλία της Διαπαραταξιακής Επιτροπής προστέθηκε στη Σύμβαση Παραχώρησης δικλείδα ασφαλείας η οποία απαγορεύει οποιαδήποτε λιμενική δραστηριότητα συμπεριλαμβανομένης της πρόσδεσης πλοίων στις ακτές της Κυνόσουρας. Αυτό απαγορεύει εξ ορισμού την εγκατάσταση οποιασδήποτε ναυπηγικής μονάδας σε οποιοδήποτε σημείο της Κυνόσουρας (νόμος 4404/2016).

3. Σε περιοχή της νότιο – δυτικής Κυνόσουρας υπάρχει περιοχή χαρακτηρισμένη ναυπηγική ζώνη. Αυτό ήταν παλαιότερη πρόβλεψη του ΟΛΠ η οποία συμπεριλήφθηκε στη Σύμβαση Παραχώρησης αλλά ακυρώθηκε εν τοις πράγμασι με την ανωτέρω δικλείδα ασφαλείας.
4. Στην ομόφωνη απόφαση 2-2016 του Δημοτικού Συμβουλίου περιλαμβάνεται η διεκδίκηση εκτάσεων Β’ Ζώνης μεταξύ των οποίων και η ανωτέρω, από τον ΟΛΠ και την Cosco. Η απόφαση για άγνωστο λόγο έμεινε στα χαρτιά.
5. Στις 19-6-2017 κοινοποιήσαμε εξώδικο στην τότε Υπουργό Πολιτισμού ( το οποίο υπογράφω κι εγώ προσωπικά, σε αντίθεση με την άρνηση της δημάρχου να το υπογράψει)  και με το οποίο την καλέσαμε να αποκαταστήσει τη νομιμότητα στη βάναυσα πληττόμενη Κυνόσουρα, ακόμα δε, περιμέναμε την απομάκρυνση των παράνομων δραστηριοτήτων και όχι δημιουργία νέων.
6. Σε κάθε περίπτωση είμαστε παρόντες να καταγγείλουμε οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης της νομοθεσίας η οποία απαγορεύει οποιαδήποτε λιμενική δραστηριότητα περιμετρικά της Κυνόσουρας σε πλάτος 200 μ.
7. Οι εξαιρεθείσα από τη Σύμβαση Παραχώρησης Α' Ζώνη εκτάσεως 830 στρεμμάτων, δεν παραχωρήθηκε κατά χρήση και εκμετάλλευση στο Δήμο Σαλαμίνας όπως έγινε με τους όμορους Δήμους Κερατσινίου,  Δραπετσώνας, Περάματος και Πειραιά.
Τέλος, δεσμευόμαστε ότι τέτοιες "ενέργειες" σε βάρος των αρχαιολογικών χώρων του νησιού μας, αλλά και της ιστορίας της πατρίδας μας, δεν θα περάσουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: